Monday, March 23, 2009

Mee Rebus ala Penang Style


Bahan Kuah:

200 g tulang

100 g daging dijadikan stok

3 biji bawang besar dikisar

2 biji bawang putih dikisar

50 g udang kering dikisar

7 biji cili kering dikisar

1 biji keledek direbus dan dilecek

2 biji kentang direbus dan dilecek

2 biji tomata dibuat concasee

100 g fishball/fishcake

1 sudu besar oyster sos

50 g udang hidup

1 sudu besar sos cili

garam/gula secukup rasa

1 camca besar minyak masak


Bahan Mee:

500 g mee kuning dicelur

2 biji telur direbus

150 g taugeh dicelur

sawi dicelur

daun bawang/ daun sup


Bahan sampingan:

Cili api potong ditambah kicap dan air limau nipis

Bawang goreng


Cara membuat:

1. Panaskan minyak, tumis bahan2 yang dikisar tadi.

2. Masukkan stok tulang & daging dan tomato concassee serta bahan2 lain.

3. Pekatkan kuah dengan keledek & kentang yang dilecek.

4. Masukkan oyster sos, sos cili, gula/garam secukup rasa.

5. Hidang berasingan dengan bahan mee dan bahan sampingan...pasti mengancam!


No comments:

Post a Comment