Bahan Kuah:
200 g tulang
100 g daging dijadikan stok
3 biji bawang besar dikisar
2 biji bawang putih dikisar
50 g udang kering dikisar
7 biji cili kering dikisar
1 biji keledek direbus dan dilecek
2 biji kentang direbus dan dilecek
2 biji tomata dibuat concasee
100 g fishball/fishcake
1 sudu besar oyster sos
50 g udang hidup
1 sudu besar sos cili
garam/gula secukup rasa
1 camca besar minyak masak
Bahan Mee:
500 g mee kuning dicelur
2 biji telur direbus
150 g taugeh dicelur
sawi dicelur
daun bawang/ daun sup
Bahan sampingan:
Cili api potong ditambah kicap dan air limau nipis
Bawang goreng
Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan2 yang dikisar tadi.
2. Masukkan stok tulang & daging dan tomato concassee serta bahan2 lain.
3. Pekatkan kuah dengan keledek & kentang yang dilecek.
4. Masukkan oyster sos, sos cili, gula/garam secukup rasa.
5. Hidang berasingan dengan bahan mee dan bahan sampingan...pasti mengancam!
No comments:
Post a Comment