Bahan:
100g Tepung gandum berprotein tinggi
200g Tepung gandum segera
1/2 paket Yis segera/mauripan
150 ml Air
1 cams Gula halus
1/3 camk Baking powder
1/3 camk Garam
1 cams Lelemak
2 biji Telur
S1 cams susu tepung skim
1/3 camk Pembaik roti
1/3 camk Pelembut roti
Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk adunan, gaul rata dan masukkan telur. Masukkan air dan kacau sehingga sebati.
2. Masukkan lelemak dan gaul rata. Keluarkan doh dari mesin penggaul dan rehatkan selama 5 minit.
3. Canaikan doh setebal 1.5 cm.
4. Bentukkan dengan acuan donat, atur di atas dulang yang telah ditabur dengan sedikit tepung. Perap doh di dalam proofer
5. Goreng doh yang sudah cukup proof pada suhu 175˚C - 185˚C sehingga kekuningan.
6. Sejukkan dan salut dengan kombinasi gula halus dan gula konfeksioneri.
No comments:
Post a Comment