1. SAYUR-SAYURAN JENIS DAUN
Bahagian yang boleh dimakan ialah bahagian daunnya.
Membekalkan nutrien seperti:
vitamin
garam nineral
pelawas.
Bahagian yang boleh dimakan ialah bahagian daunnya.
Membekalkan nutrien seperti:
vitamin
garam nineral
pelawas.
2. SAYUR-SAYURAN JENIS BUAH
Bahagian yang boleh dimakan ilah buah yang berisi.
Membekalkan garam mineral dan vitamin.
Buah yang berwarna kemerah-merahan kaya dengan vitamin A
3. SAYURAN-SAYURAN JENIS AKAR
Bahagian yang boleh dimakan ialah akarnya yang membesar dan berisi.
Mengandungi karbohidrat dan vitamin yang tinggi.
Bahagian yang boleh dimakan ialah akarnya yang membesar dan berisi.
Mengandungi karbohidrat dan vitamin yang tinggi.
4. SAYUR-SAYURAN JENIS KEKACANG
Sayuran jenis kekacang membekalkan protein.
Boleh menggantikan daging bagi orang yang vegiterian.
FUNGSI SAYUR-SAYURAN DALAM DIET MAKANAN
Sebahagian diet manusia adalah daripada sumber sayur-sayuran yang diperolehi dalam bentuk segar.
Sayur-sayuran dapat dimakan secara mentah atau dimasak.
Sayur-sayuran mengandungi serat yang membantu sistem penghadaman.
Serat larut air yang terkandung dalam sayur-sayuran membantu mengurangkan paras kolestrol dalam darah.
No comments:
Post a Comment