Monday, March 23, 2009

Jenis Sayur-sayuran


1. SAYUR-SAYURAN JENIS DAUN
Bahagian yang boleh dimakan ialah bahagian daunnya.
Membekalkan nutrien seperti:
vitamin
garam nineral
pelawas.





2. SAYUR-SAYURAN JENIS BUAH
Bahagian yang boleh dimakan ilah buah yang berisi.
Membekalkan garam mineral dan vitamin.
Buah yang berwarna kemerah-merahan kaya dengan vitamin A




3. SAYURAN-SAYURAN JENIS AKAR
Bahagian yang boleh dimakan ialah akarnya yang membesar dan berisi.
Mengandungi karbohidrat dan vitamin yang tinggi.





4. SAYUR-SAYURAN JENIS KEKACANG
Sayuran jenis kekacang membekalkan protein.
Boleh menggantikan daging bagi orang yang vegiterian.

FUNGSI SAYUR-SAYURAN DALAM DIET MAKANAN
Sebahagian diet manusia adalah daripada sumber sayur-sayuran yang diperolehi dalam bentuk segar.
Sayur-sayuran dapat dimakan secara mentah atau dimasak.
Sayur-sayuran mengandungi serat yang membantu sistem penghadaman.
Serat larut air yang terkandung dalam sayur-sayuran membantu mengurangkan paras kolestrol dalam darah.

No comments:

Post a Comment